HERINRICHTING ENERGIEPARK TE LEIDEN

  • Ontwerper:Gemeente Leiden
  • Hoofdaannemer:BAM Wegen B.V. / Mostert De Winter
  • Opdrachtgever:BAM Wegen B.V. / Mostert De Winter
  • Voorbereiding:2014-2015
  • Uitvoering:2016-2017
  • Uitvoeringskosten (excl. BTW):n.b.

Uitgevoerde taken/rol Rod'or Advies:

  • Voorbereidende werkzaamheden
  • Bestekstekeningen

De gemeente Leiden is in 2013 gestart om het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland te realiseren. Het park verrijst langs de singel die de binnenstad volledig omsluit. Dit Singelpark bestaat uit culturele trekpleisters en bestaande en nieuw aan te leggen parken en pleinen, die met elkaar verbonden worden. Dit wordt gerealiseerd door extra groen in de stad aan te leggen en wateren te overbruggen. Het resultaat is een 6,5 kilometer lang stadspark om te sporten en te wandelen, cultuur te beleven, natuur en historie te ontdekken, rust te vinden en elkaar te ontmoeten. De herinrichting van het voormalige Nuon-terrein (Energiepark) is één van de geprioriteerde deelprojecten van het Singelpark waarin de 3 thema’s ‘verbinden’, ‘vergroenen’ en ‘versterken’ nader uitgewerkt zijn.  Het Energiepark vormt een onderdeel van een groen, gevarieerd en levendig stadspark dat eind 2018 volledig gerealiseerd zal zijn..

In opdracht van Mostert De Winter (onderdeel van Bam Wegen B.V.) heeft Rod’or Advies het ontwerp technisch uitgewerkt en uitvoeringstekeningen vervaardigd. Het ontwerp van het park, gelegen aan de Maresingel, biedt vooral ruimte. Ruimte voor ontmoeting, activiteiten en sociale integratie. In het gebied komt er ruimte voor initiatieven en creatief ondernemerschap. Alles zichtbaar en geïnspireerd om nieuwe energie te genereren. Het Energiepark is dynamisch, levend en spannend. Naast de statische aanwezigheid van de monumentale gebouwen is er door het park zelf en door het veelzijdige gebruik van het park sprake van continue verandering. Het park wordt het hele jaar door op allerlei manieren gebruikt.

De entree aan de Langegracht kent een spannend contrast. De industriële panden en buizen vormen een prachtig decor voor het kleurrijke groen. De siergrassen en bomen komen letterlijk door de betonplaten naar boven. De verharding is multifunctioneel en kan overdag door bezoekers en gebruikers van de panden gebruikt worden als parkeerplaats. De doorgaande fietsverbinding doorsnijdt met een lichte curve het strakke stramien van de platen. Wat opvalt is de enorme groene ruimte die ontstaat in het park. Een groot grasveld met bloemperken is overzichtelijk en biedt ruimte voor verschillend gebruik.