HERINRICHTING TERREIN ALLIANDER TE ARNHEM

  • Ontwerper:Sylvia Massy Studio voor Tuin- en Landschapsontwerp
  • Hoofdaannemer:Ginkel Groep
  • Opdrachtgever:Coare Architectuur
  • Voorbereiding:2015
  • Uitvoering:2016-2017
  • Uitvoeringskosten (excl. BTW):

Uitgevoerde taken/rol Rod'or Advies:

Na een jaar ontwerpen, voorbereiden en bouwen is het volledig gerenoveerde hoofdkantoor van Alliander in 2017 opgeleverd. Het gebouw is van binnen en buiten ‘gestript’ en ingrijpend gemoderniseerd. Daarnaast heeft het entreegebied, bovenop de 2-laags parkeergarage, en het achterterrein ook een metamorfose ondergaan. Het vroegere ontwerp van bureau B+B is opgebouwd uit betonproducten, zoals betonnen keermuren, traptreden en elementenverharding en beplanting van hoofzakelijk Cotoneaster en Hedera.

In opdracht van Coare Architectuur heeft Sylvia Massy voor zowel het voorterrein, waar uitsluitend personenauto’s mogen komen, als het achterterrein, geschikt voor vrachtauto’s, een fraai ontwerp gemaakt. Rod’or Advies heeft ontwerpondersteuning geboden en het ontwerp technisch uitgewerkt in bestek en tekeningen.

Het plangebied is ingedeeld door organisch gevormde, verhoogde betonnen plantvakken, die mooi contrasteren met de strakke lijnen van het gebouw. Deze plantvakken zijn zodanig gesitueerd dat paden en pleintjes ontstaan. Door enkele banken (Frans eiken) te integreren in de verhoogde, brede plantvakranden worden zitplekken gevormd. Terrazzo asfalt in lichtgrijs en donkergrijs met dezelfde organische figuratie als de plantvakken wordt toegepast als bestratingsmateriaal. Deze verharding wordt omlijst door middel van brede betonnen banden die vloeiend overgaan in de verhoogde betonnen plantvakranden. De beplanting is weelderig en bestaat uit heesters in diverse maten, grassen en vaste planten.

Een onverwachte, zeer ingrijpende bezuinigingsslag heeft ertoe geleid dat de opdrachtgever de voorgenomen aanbestedingsprocedure helaas heeft moeten verlaten. De Ginkel Groep, onderdeel van het later gevormde tenderteam ‘Alliander’ met Dura Vermeer Bouw als hoofdaannemer, heeft vervolgens de plannen aangepast op basis van het beschikbare budget en uiteindelijk de uitvoering verzorgd. Helaas niet meer conform de materialisatie van het oorspronkelijke ontwerp maar nog steeds een mooi visitekaartje.